These are our major works.

GJBS_photo_majorworks_COMP_aerialfarm_2

MOD relocation

To facilitate the demolition of the North Mole warehouses to make way for the new Generating Station, we were employed to design & build a new warehouse on a brown field site to accommodate 2No. companies, GFI & Toyota Gibraltar Stockholdings (TGS).  The total floor area is approx. 1500m2, and the frame is 13.50m at the apex. The building was split into two units to for each of the companies. The construction is a steel portal frame with aluminium twin-skin cladding to the roof and walls. Due to the nature of the businesses all internal walls are blockwork, and the floors a Holorib with concrete slab infill.  The works were programmed for completion in 160 days, and despite it’s location on the North Mole, the various stoppages for Ocean Cruise dockings, the project was completed on time, and in budget.

 

GJBS_photos_COMP_majorworks_housingestatesrefurbs

Glacis, Moorish Castle & Laguna Refurbishment

The ongoing refurbishment to three estates presents considerable challenges, not least because people are in residence. With Health and Safety being our first priority in all our building operations, this aspect is further highlighted when we are asking residents to accept that their homes will be on a building site for some two and a half years, now extended as Gibraltar Housing Department and the Gibraltar Government continue to instruct further beautification works to the original Design and Build brief. People are, of course, individuals with both individual and shared concerns, such that our Construction Managers involved on the projects, even the normally cantankerous ones, are now expert Human Relations Managers with the patience of Job!
The following are the principal design factors of the refurbishment criteria:
Aesthetic Appearance
The scope of works includes a contemporary facelift to the residential blocks to give a new aesthetic appearance of the building facades, comprised of a cladding system of external insulation, with self-colour render finish that provides improved weather and thermal resistance, with Brise Soleil panelling system where appropriate, and as can now be seen best on the two tower blocks in Glacis Estate, Referendum House and Constitution House.
New Monopitch Roof
New contemporary monopitch composite cladded roof with high performance insulation.
New Windows
Replacement of all windows with high quality double glazed sliding windows or tilt and turn inward opening windows where appropriate, with integrated external roller blinds.
Provision for Drying Clothing Area
New drying areas made of perforated stainless steel panels provide an aesthetic finish to the facades
Provision of Lifts
New lifts and lift lobbies; the latter having side windows and grilles for added ventilation and natural light into existing stair lobby.
Infrastructure Works
Extensive upgrading of electrical, telecommunications, water and drainage services throughout.

P1050179 P1050180 P1050181 P1050182 P1050183 P1050184 P1050185 P1050186 P1050187 P1050188 P1050189 P1050190 P1050191 P1050192 P1050193 P1050194 P1050195 P1050196 P1050197 P1050198 P1050199 P1050200 P1050202 P1050203 P1050204 P1050205

GJBS_photos_COMP_majorworks_sunrisemotel

Sunrise Hotel

Construction on the Sunrise Motel Project commenced on the 25th January 2015. When complete, the new sunrise motel will see the incorporation of 2nr extra floors which will match the set-up of the existing building, which will be used as the new workers’ hostel.

To enable the construction of 2 new floors over the existing building, a cross bracing support system has been installed to the existing concrete structure of the Sunrise Motel, including new foundation pads where necessary. The new structure will be constructed of a Light-weight steel system which will allow 2 floor to be safely added over the new structure. An external out-sulation system will also be incorporated which will require minimum maintenance in the future.

The new Sunrise Motel/Workers’ Hostel is on track to be completed by April 2016.

P1050137 P1050138 P1050148 P1050149 P1050150 P1050130 P1050131 P1050132 P1050134 P1050135 P1050136

Gibraltar_Parliament_2

Gibraltar Parliament

The Parliament sits in a building overlooking Main Street and John Mackintosh Square. It was constructed in 1817 served as the Exchange and Commercial Library. It was then refurbished to host the Legislative Council. The House of Assembly was established in 1969 and existed as such up until 2006, year in which it was renamed the Gibraltar Parliament. In 2013 we were selected to carry out a two stage contract refurbishing the Parliament building. This involved a complete strip out and installation of new flooring, ceilings, offices, two curved parliamentary desks and a very complex electrical and data infrastructure enabling live television recordings to be made direct to GBC.
hv9gN_Screen_Shot_2016-01-22_at_20_42_52 IMG_9232 IMG_9254 Picture 001 Picture 038 Gibraltar_Parliament_2

 

Lathbury Port Tower

Lathbury Port Tower

The new Port Department Headquarters and Lookout Tower is currently under Construction and has been strategically located at Windmill Hill, which is an excellent observation point for monitoring maritime operations across the straights and territorial waters.

It is designed to incorporate all latest energy saving materials including latest surveillance and communications equipment.

The building will consist of three levels and a rooftop terrace.

P1050175 P1050141Lathbury Port Tower P1050142 P1050143 P1050144 P1050145 P1050147 P1050174

P1050165

Pistol Shooting Club

The new Pistol shooting Club facilities which is located at Lathbury Barracks (adjacent to Stone Retrenchment Block), consists of 3nr new NRA certified ranges; Full Bore 25m Range, Small Bore 25m Range and internal Air Pistol Range. Based on a like for like basis to the old Pistol Shooting Club premises, new preparation, reloading and armoury areas/rooms have also been introduced. In order to satisfy the needs of the End user and due to the large amount of space required, the new pistol Club ranges have been designed with a specialised bullet catching system made up of recycled rubber and self-healing rubber which absorbs the impact of 9mm bullets. This system is set-up as a curtain and its full width is approximately 1m as opposed to the ‘standard system’ in which a sand slope behind the targets would normally absorb the bullets. The length required for the ‘standard system’ would be 15-20m. The space available has been thoroughly thought through and space has been used to its full potential. Further to the Pistol Club requirements, the facilities has also seen the introduction of a cafeteria and terrace area overlooking the 2nr external Ranges (Full Bore and Small Bore).The design of the new Pistol Shooting Club has seen the construction of 13nr new storage facilities at Ground level, each with its now electricity supply and automatic Roller shutter doors. Works commenced on the new Pistol Shooting Club on July 2013 and is expected to be completed in November 2015.

P1050170 P1050146 P1050161 P1050164 P1050165 P1050168 P1050169

P1050153

Dementia Health Care Facility

Originally the Main Entrance and a wing of the Old Royal Naval Hospital, the building, part of our Gibraltar Heritage has been converted into a modern 62 bed residency for Intern Dementia Patients.

Our refurbishment team and designers have employed construction methods to retain the building’s original character, whilst utilising highest quality construction materials and systems.

Internally, the large and multiple open type wards have been transformed into modern private rooms with private facilities to assist the wellbeing and assure the comfort of the patients.

Alike our other Gibraltar Health Authorities refurbishments projects, this facility has been fitted with latest mechanical, electrical and security systems including filtered ventilation and air conditioning, generator back-up, treated water storage, fully automated building management systems, up to date health standards electrical installations, water boosting and centralized hot water facilities.

P1050155 P1050156 P1050157 P1050158 P1050159 P1050160 P1050176 P1050177

GJBS_photo_majorworks_COMP_prison

HM Prison

The Contract was awarded in 2008 for the construction of the new HM prison. The works consisted in the construction of the accommodation block, administration block, workshop buildings and associated external works. These works included the construction of a gymnasium, exercise yards, laundry, canteen, sickbay, counselling rooms spread out along two main wings. Completion achieved in 2011.

DSCN4532 DSCN5291 DSCN5999 DSCN2306 DSCN2321 DSCN2346 DSCN3135 DSCN3199 DSCN3446

GJBS_photos_COMP_majorworks_oceanviews

Ocean Views

The old naval hospital is an icon of our Gibraltar heritage, built in 1904 has been successfully refurbished and converted into a modern state of the art mental health care facility.
A natural merger between modern and historic construction whilst retaining its original architectural characteristics.
The facility offers the latest approach to modern mental healthcare to assist staff and residents.
An ‘A’; rated environmental performance certificate has been achieved by utilising the most efficient construction methods and materials such as:
Centralised filtered ventilation and air conditioning
100% Generator backup
Treated water storage
Fully automated building management systems
Up-to-date health standard electrical installation
water boosting and centralised hot water facilities
The facility provides the community with a second to none mental health care service for current and future generations.
IMG_0024 Image0111 Entrance to B looking out DSC04111 IMG_0028
GJBS_photos_COMP_majorworks_gibraltarinternationalbank

Gibraltar International Bank

The project was to convert an existing two storey building erected in the 1700’s before the British occupation that had undergone many changes of use during its life, into an International Bank, which created several unusual challenges, including the incorporation & display of many historical features, whilst maintaining the requirements of a modern dynamic bank.

The works incorporated all aspects of renovation of a building of this age, including removal of hazardous materials, renewal of timber structural elements, and also the ordeals of incorporating new and innovative building and security concepts, including the installation of a bank vault.

The works were carried out under a Standard JCT contract. In agreement with the design team and client we commenced the works early without full vacant possession of the site to enable an earlier completion date, works were carried out in an accelerated format from the beginning, including over the Christmas period to achieve a timely completion.20141009_130649 20141009_130946 20141009_132932 20141009_141121 20150126_105732 20150126_105747 IMG_7308 IMG_7592