These are our major works.

GJBS_photo_majorworks_COMP_airport

Gibraltar International Airport

GJBS were instructed by the Government of Gibraltar to work alongside the existing contractor at the Airport Terminal. Works were at an advanced state but we were involved in the successful completion of:

  • external works (paving, lighting, landscaping)
  • air-conditioning
  • electrical
  • mechanical works
  • Internal cleaning
  • Joinery
  • wall/floor tiling

We engaged specific task forces headed by job specific Project Managers and worked extra shifts, seven days a week to achieve the desired target date.

IMG_0736completed photoIMG_0738IMG_0743IMG_0759IMG_0761

GJBS_photo_majorworks_COMP_sunborn_1

Sunborn Hotel

The works comprised of the 3 specific phases of works: –

Phase 1 – to carry out the marine piling to allow the extension & reinforcement of the quayside on both sides of the berth, and the formation of a bridge section to the rear of the berth, incorporating the 4No. heavy duty mooring points for the boat and installing sheet piles between the main piles to prevent the newly dredged berth from re-silting.
Phase 2 – formation of the access road, quayside extension to newly enclosed jet ski berths, installation of a new pedestrian bridge to allow wat access to the berth. Forming trenches, and cable trays to the underside of the new quayside for the infrastructure. Forming new marine structures for the End Users administration building.
Phase 3 – design, manufacture and installation of the cathodic protection to the berth.

Phases 1 & 2 were completed on time and in budget, however, Phase 3 was originally under the End User’s remit, but was passed on to GJBS in the eleventh hour of the project.  The system was designed in the UK, and was installed by local Sub-contractors under supervision of a Specialist Sub-contractor.

GJBS_photo_majorworks_COMP_commonwealthpark_1

Commonwealth Park

We demolished the existing carpark to make way for a new landscaped park, comprising 4000m2 of turf that was specifically grown for the project and imported from the UK by refrigerated truck, numerous trees and plants, an ornamental bridge over the lake with a fountain, overlooked by a bandstand with the parks plant room below, a stone obelisk water feature, a glass lift with timber stairway access, interweaving timber and rubber crumb walkways, rainwater storage tanks to provide the irrigation system with sufficient water and a maintenance building to provide the conservation & preservation the park will dictate.

The project value was £5.6m, with a substantial amount supported by European funding, it was originally programmed for 12 months, however, due to additionally requested works, we were granted an extension of time and it was completed approx. 3 months later on the newly agreed completion date.

GJBS_photo_majorworks_COMP_stbernards_1

St Bernards School

The object of the project consisted of the conversion of the Old St Bernard’s Hospital site into two new schools and community sports facilities. The works will primarily involve the renovation and modernisation of existing buildings to turn these into a First School and a Middle School. Its budget is circa £17 Million.
The project embraces three key elements – education, community and heritage and will greatly contribute to the urban regeneration of the Upper Town. The two new schools will be St Bernard’s First and St Bernard’s Middle Schools. The old hospital premises will house both the current St Bernard’s and Sacred Heart Schools. Sacred Heart will be renamed St Bernard’s Middle School.
GJBS achieved the completion date to allow the Government to fulfil a manifesto commitment to re-locate Sacred Heart to a new school which will be able to take an equivalent number of students as other middle schools. The First School has 8 classrooms as well as a range of specialised teaching areas and spaces specifically designed to cater for this age range including rooms for Music, ICT and a library. The Middle School has 16 classrooms, a library and specialised rooms including dedicated teaching areas for Music, ICT, Art, and Science in keeping with the needs of older children. A salient feature of the Middle School is a central glass-roofed, multi-purpose atrium which will be available for students and teachers to enjoy either for social or educational purposes. Both schools will be fully accessible to pupils, parents or teachers who may have mobility issues. The schools is also fully networked and equipped with ICT resources and facilities.
In addition, there is a Sports Hall which is to be shared by the two schools with a play area/sports court on top of the Hall. Both the Sports Hall and court will be available for community use.
The project also provided an excellent opportunity for the restoration and renovation of iconic buildings which were built in the nineteenth and early twentieth centuries.
The Minister for Education, Gilbert Licudi QC, said: “This exciting project creates much needed school facilities in this area as well as sports facilities for the Community. This will be, in fact, the first purpose built Sports Hall in the Central or Upper Town area. It will be a showpiece of urban regeneration in the Upper Town combining heritage with educational needs and new facilities for the whole community to enjoy.”
The project commenced on June 2014 and its estimated finishing date is September 2015 to complete.

GJBS_photo_majorworks_COMP_midtowncarpark_1

Mid Town Carpark

The Contract was awarded in September 2015 for the design and construction of a multi-storey car park with ten levels providing a mixture of coaches, mini buses, taxi and private cars parking spaces including all associated ramps accesses and infrastructure connections to service the building. Completion achieved in March 2016.

GJBS_photo_majorworks_COMP_no6conventplace_1

No.6 Convent Place

The main element of works and most significant at No.6 Convent Place is the new extension to the rear of the existing building, which consists of new offices, meeting facilities as well as an improved solution to enhance car parking facilities for the new building. The new extension has been designed so that access is available to the existing building on each of the three levels, which has also enhanced office floor space and overall circulation throughout. The exterior of the new extension has been designed so that it matches existing building designs from around the old town area. This included details such as quoin blocks, cornices and other details which can be found on the facade of the existing building. The existing building has received major refurbishment works which has seen the introduction of a new press room, new render and paint facade system (matching that of the new extension), new sash windows and the overall refurbishment of the existing offices and main internal staircase. Town Range has also received major beautification works which includes a wider pavement for St Mary’s School, a school drop off/collection zone and the introduction of trees and plants in the area. Works commenced at No.6 Convent place on January 2014 and was completed in November 2015.

GJBS_photo_majorworks_COMP_aerielfarm_1

Beach View Terrace

The Contract was awarded in September 2014 for the design and construction of highly energy efficient housing estate comprising of 564 flats and 568 parking spaces and a commercial unit. The scheme also included the design and construction of a separate 436 parking space multi-storey carpark and the construction of a pumping station. Completion achieved February 2016.

P1050133 P1050139 P1050127 P1050128 P1050129

GJBS_photo_majorworks_COMP_smallboatsmarina_1

Small Boats Marina

The Small Boats Marina is the most ambitious maritime project carried out by the Government of Gibraltar in recent years, adding space for 700 small vessels to berth in Gibraltar. The location of the project at Coaling Island was part of H.M. Government’s scheme to provide the citizens of Gibraltar with a significant improvement to the limited number of places in Gibraltar for small boats. The Small Boats Marina also provides a public promenade while keeping the outer wharfs and surrounding waters free for super yacht berthing and for large vessels of up to 275m.

The main wharf was constructed by using caissons that are enormous concrete blocks which were built in a floating dock where, at peak times, over 60 people were working 24/7 in 3 shifts. The pontoons come from Finland having been constructed using the last technology.

The project commenced on June 2014 and is estimated to be completed in April 2016.